måndag, augusti 19, 2013

Inköp: Realty Income


Nu har jag doppat fötterna i USA med 62st "o" till pris av 40,08 dollar, eller 261kr per aktie och ska ge mig ca. 5% i utdelning. Gjorde det för att jag hade läste någonstans att Realty Income var en "blue chip" REIT och en SWAN aktie (sleep well at night). Men jag vet inte om jag kommer att göra det. Den har fallit från 55 dollar till under 40 i 3 månader. Om någon av mina svenska aktier tappade 100kr i värde skulle jag få en hjärt attack.

Jag har forskat och hittat inget fel på aktien. Tvärtom, den drivs av passionerade och duktiga människor och allting ligger bra till. Som jag har tidigare sagt, REIT är känsliga till högre räntor och allting pekar på att räntan ska upp. I maj hade aktien nedgraderats till sälj av Goldman Sachs, men riktpriset var ju 51 dollar. Historiskt har jag läste att 35 dollar skulle vara en bra prispunkt att göra entré vid men Realty Income har precis köpt American Realty Capital Trust och därför rusade aktien iväg till 55 dollar.

Jo, därför tycker jag att 40 dollar är ett mycket bra pris för Realty Income och Mr. Market kommer att lugna sig efter sin räntepanik och aktien kommer att återhämta sig. Det gör inget om han tar en stund för då kan jag köpa lite till och får mer än en ynklig 67kr per månad. Just det, dollarn kommer förmödligen att återhämta sig, som betyder att köpet nu är ännu mer prisvärd och utdelningar blir säkert högre i framtiden.

söndag, augusti 18, 2013

Vad är en REIT?

REIT står för Real Estate Investment Trust. En REIT har en special status i USA då den inte skattas som ett aktiebolag. Skatten ska i stället betalas av aktieägare som inkomstskatt. Som svensk, betalar vi vanlig källskatt, 15 %. För att uppfylla REIT status ska en REIT delar ut 90 % av sin vinst som utdelningar och minst 75 % av sin inkomst kommer från fastigheter.

En REIT gör det möjligt för små investerare att bli fastighetsägare och tjänar pengar från att hyra ut dem. Det finns även REIT som är bolån utgivare, eller REIT som sysslar med både och.

Många REIT delar ut 100 % av sina inkomster och de brukar göra detta månadsvis. Realty Income (o) är en av dem och en av de tidigaste REIT; startades 1969 och har delat ut utdelningar alla dessa år. Idag ger den en avkastning på 5 %. Jag har hittat en annan REIT, nystartart Whitestone som delar ut över 7 % i år och har fastigheter i Arizona och Texas.  En till är STAG med 6 % avkastning.

Alla REIT har tappat i värde senaste månaderna. Varför? Tja...

Jag har kommit fram till att REIT uppfattas som obligationer och eftersom alla tror att Fed ska "taper" och räntan ska upp, har REIT's gått ner.

Det verkar så att REIT är väldigt beroende av lån, eftersom de använder ju upp hela sin vinst till utdelningar. En del även sysslar med bolån (mortgage REITs) och är de känsliga till ränteförändringar. När räntan går upp och statliga obligationer ger mera avkastning, är utdelningar hos en REIT stabilt pga. långa hyreskontrakt (10-20 år) och därmed anses som mindre värd precis som en obligation. Jag tror att det egentligen gäller för alla defensiva aktier med höga utdelningar. Pengar gärna flyttas till tillväxt företag när ekonomin boomar.

REIT, som obligationer, är egentligen någonting som pensionärer investerar i, därför månatlig utdelningar.  Men allting kan bli prisvärd och jag, än så länge, är en utdelningsinvesterare.

Referenser:

http://home.howstuffworks.com/real-estate/reit.htm
http://www.forbes.com/sites/dividendchannel/2013/05/29/whitestone-reit-named-top-dividend-stock-with-insider-buying-and-6-54-yield-wsr/
http://www.thestreet.com/story/12004923/1/stag-has-plenty-of-swag.html
http://www.reit.com/Videos/Quick-Study-REIT-Market-Reacts-to-Interest-Rate-Increases.aspx
http://40procent20ar.blogspot.se/2010/01/realty-income-bra-alternativ-till.html
http://www.cnbc.com/id/100793087
http://www.forbes.com/2010/02/12/real-estate-advisor-personal-finance-top-reits-2010_slide.html

söndag, augusti 04, 2013

Portföljutveckling juli


Portföljen ligger på plus 17kkr och marknadsvärde på 211kkr.
Jag har även en fond, SEB High Yield och den ligger på nästan 28kkr (3kkr plus).
Därmed är 239kkr investerade och jag har 85kkr på sparkontot; 324kkr totalt.

Det var bara ett par månader sedan att portföljen låg på minus. Synd att jag inte hade lagt upp det, bara för att kunna jämföra med och lära sig hur börsen kan svänga.

Mitt mål för 2013 är att ha 300kkr investerade och 50kkr på banken. Jag tror att jag kommer upp till 350kkr totalt men inte vid den fördelningen med aktier/kontanter om inte börsen rasar så att aktierna bli prisvärda.

En konstig sak är Telia2 aktien. Som du ser här ligger aktien på minus eftersom jag hade köpt den vid ca 102kr. Men hos Avanza har inköps priset ändrats efter splitten till bara 75kr. Förklaring som jag fick av avanza var att värdet på aktierna delas upp med aktierna som "splittrades" och eftersom företaget köpte in dem igen är aktierna med värde av 75kr är dem som jag har kvar. Jag skulle ha föredraget att behålla mitt inköps pris för att allt annat är missvisande tycker jag. Men det är så de gör.

Sen har vi Ratos. Ligger på minus med B-aktierna, men förlusten täcks med bra marginal av Ratos Preferensaktierna. Tycker det är okej och preferensaktierna har visat sig vara ett bra köp.

En aning smärtsamt att SKF åkte upp. Jag trödde att jag skulle kunna köpa en gång till efter att jag sålde men den trillade aldrig riktigt ner. Meningen var bara att "flytta" den till Avanza konto genom en snygg försäljning/återköp :). Det var en trevlig aktie att ha tyckte jag.