måndag, augusti 19, 2013

Inköp: Realty Income


Nu har jag doppat fötterna i USA med 62st "o" till pris av 40,08 dollar, eller 261kr per aktie och ska ge mig ca. 5% i utdelning. Gjorde det för att jag hade läste någonstans att Realty Income var en "blue chip" REIT och en SWAN aktie (sleep well at night). Men jag vet inte om jag kommer att göra det. Den har fallit från 55 dollar till under 40 i 3 månader. Om någon av mina svenska aktier tappade 100kr i värde skulle jag få en hjärt attack.

Jag har forskat och hittat inget fel på aktien. Tvärtom, den drivs av passionerade och duktiga människor och allting ligger bra till. Som jag har tidigare sagt, REIT är känsliga till högre räntor och allting pekar på att räntan ska upp. I maj hade aktien nedgraderats till sälj av Goldman Sachs, men riktpriset var ju 51 dollar. Historiskt har jag läste att 35 dollar skulle vara en bra prispunkt att göra entré vid men Realty Income har precis köpt American Realty Capital Trust och därför rusade aktien iväg till 55 dollar.

Jo, därför tycker jag att 40 dollar är ett mycket bra pris för Realty Income och Mr. Market kommer att lugna sig efter sin räntepanik och aktien kommer att återhämta sig. Det gör inget om han tar en stund för då kan jag köpa lite till och får mer än en ynklig 67kr per månad. Just det, dollarn kommer förmödligen att återhämta sig, som betyder att köpet nu är ännu mer prisvärd och utdelningar blir säkert högre i framtiden.

11 kommentarer:

 1. Hög belåning och dollarkursen. Låter som väldigt tunga risker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ekonomiadepten!
   Var läste du om hög belåning? Ville läsa på den också.

   Det är typiskt för REIT att ha en hög belöning eftersom den måste ge ut alla sina pengar som utdelning. De måste låna för att köpa nya fastigheter. Därför är de känsliga till räntan. Däremot Realty Income just ghort en väldigt stort inköp och är bra timat för att exapandera medan räntan är förtfarande låg. De kan leva på detta en bra stund.
   Tycker du att dollar kursen är hög? Jag tycker att den är låg.

   Vi har sett vad som har hänt till aktiepriset bara när den ryktas om FED ska sluta med sin pengar tryck. Intressant att se när den verkligen händer.

   Radera
  2. Hej Booban. Jag varken vet eller kan något om "REITs" men vad jag förstår på dig så har de en ganska hög belåning och verkar inte kunna amortera. Vad händer vid priskrasch på fastigheterna vid så hög belåning?

   Jag tycker också att dollarkursen tycks låg. Men det kan man aldrig veta och oavsett om dollarn går upp eller ner så är du exponerad och utlämnad till hur dollarn går. Men förhoppningsvis så blir dollarn starkare :)

   Radera
  3. Det är tur att vi har facit till din fråga! Vi ha sett det värsta som kan hända 2008. Aktien gick från 23 dollar till 14. De fortsatte betalar sin utdelning. Tycker att det här företaget har testats och de klarade sig.

   Deras fastigheter är inte belånade utan deras skuld är 3.5 miljard i obligationer som de har gett ut och 700 miljoner av deras 1 miljard bank kredit. Ingenting händer vid priskrasch eftersom de tjänar inte pengar genom att sälja fastigheter, utan att hyra ut.

   För att forlora pengar måste deras hyresgäster gå i konkurs och de anses som stabila bolag. De har bara komersiella fastigheter, inga bostäder.

   Det är faktiskt bra att de ha tagit tillfälle med låg ränta att skuldsätta sig och expandera.

   Risken jag tar är om jag har betalat för mycket. Känns som jag aldrig vet, bara gissa. Första USA aktie och det här ska vara ett säkert kort. Annars är det bara 15kkr :)

   Radera
  4. Tack för det förtydligandet! Måste vara ett tryggare sätt att skaffa pengar att utge obligationer än att inteckna sitt fastighetsbestånd. = )

   Radera
 2. Ett bolag som har betalat utdelning i över 40 år och dessutom ökande utdelning de senaste 19 åren verkar kunna klara av de kriser som kan uppstå utan större problem.

  Att de har stabila bolag som hyresgäster med långa hyreskontrakt (15-20 år) tycker i varje fall jag sänker risken betydligt. Dessutom så är det deras hyresgäster som betalar kostnaderna för underhåll, reparationer och olika skatter.

  Jag oroar mig inte alltför mycket över priset på aktien. Det får gärna sjunka lite till så jag kan köpa fler aktier. En REIT investerar man inte i med målet att få en fin värdetillväxt utan det handlar helt och hållet om utdelningarna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt Buddha. Tack för besöket!

   Får jag fråga dig vad du betalade för dina "o" aktier och när och vilken % avkastning den gav då

   Radera
  2. Realty Income är ett i stort sett lika nytt innehav i min portfölj som i din. Köpte vid två tillfällen i slutet av juli i samband med mitt månadsinköp ($44,37 och $43,4). Nu kommer jag vänta med ytterligare inköp i Realty Income tills antingen kursen går ner en bit under $40 eller övriga amerikanska bolag i min portfölj har nått upp till en rimlig andel av portföljen. Så här långt har jag enbart köpt 1/3 av det innehav jag slutligen vill ha av Realty Income i min portfölj, så det kommer bli fler inköp framöver.

   Hösten kan säkert bli lite turbulent, men utdelningarna kommer trilla in varje månad, så jag kan vänta på ett bättre tillfälle för nästa inköp.

   Mitt månadsinköp för augusti närmar sig så jag funderar på att inkludera ytterligare en REIT i min portfölj då en del av dem har sjunkit rejält i pris. Så just nu letar jag efter en REIT som har en annan kundbas än Realty Income, är relativt billig och har en hyfsad direktavkastning.

   Radera
  3. Tack för infon buddha! Du kanske vill ha koll på simon property group. Den är också stor och stabil men inte prisvärd än. Vet inte om jag orkar kolla genom alla nichade REIT, det finns en som sysslar bara med att hyra ut lokaler till servrar.

   Radera
  4. Digital Realty Trust sysslar med att hyra ut lokaler till servrar och jag har hållit ett öga på den under den senaste månaden. Blev en mindre post i denna REIT som en del av månadens inköp (köpte även aktier i McDonalds och Wal-Mart).

   Radera
  5. Japp, det var den jag tänkte på!

   Radera