söndag, augusti 18, 2013

Vad är en REIT?

REIT står för Real Estate Investment Trust. En REIT har en special status i USA då den inte skattas som ett aktiebolag. Skatten ska i stället betalas av aktieägare som inkomstskatt. Som svensk, betalar vi vanlig källskatt, 15 %. För att uppfylla REIT status ska en REIT delar ut 90 % av sin vinst som utdelningar och minst 75 % av sin inkomst kommer från fastigheter.

En REIT gör det möjligt för små investerare att bli fastighetsägare och tjänar pengar från att hyra ut dem. Det finns även REIT som är bolån utgivare, eller REIT som sysslar med både och.

Många REIT delar ut 100 % av sina inkomster och de brukar göra detta månadsvis. Realty Income (o) är en av dem och en av de tidigaste REIT; startades 1969 och har delat ut utdelningar alla dessa år. Idag ger den en avkastning på 5 %. Jag har hittat en annan REIT, nystartart Whitestone som delar ut över 7 % i år och har fastigheter i Arizona och Texas.  En till är STAG med 6 % avkastning.

Alla REIT har tappat i värde senaste månaderna. Varför? Tja...

Jag har kommit fram till att REIT uppfattas som obligationer och eftersom alla tror att Fed ska "taper" och räntan ska upp, har REIT's gått ner.

Det verkar så att REIT är väldigt beroende av lån, eftersom de använder ju upp hela sin vinst till utdelningar. En del även sysslar med bolån (mortgage REITs) och är de känsliga till ränteförändringar. När räntan går upp och statliga obligationer ger mera avkastning, är utdelningar hos en REIT stabilt pga. långa hyreskontrakt (10-20 år) och därmed anses som mindre värd precis som en obligation. Jag tror att det egentligen gäller för alla defensiva aktier med höga utdelningar. Pengar gärna flyttas till tillväxt företag när ekonomin boomar.

REIT, som obligationer, är egentligen någonting som pensionärer investerar i, därför månatlig utdelningar.  Men allting kan bli prisvärd och jag, än så länge, är en utdelningsinvesterare.

Referenser:

http://home.howstuffworks.com/real-estate/reit.htm
http://www.forbes.com/sites/dividendchannel/2013/05/29/whitestone-reit-named-top-dividend-stock-with-insider-buying-and-6-54-yield-wsr/
http://www.thestreet.com/story/12004923/1/stag-has-plenty-of-swag.html
http://www.reit.com/Videos/Quick-Study-REIT-Market-Reacts-to-Interest-Rate-Increases.aspx
http://40procent20ar.blogspot.se/2010/01/realty-income-bra-alternativ-till.html
http://www.cnbc.com/id/100793087
http://www.forbes.com/2010/02/12/real-estate-advisor-personal-finance-top-reits-2010_slide.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar