söndag, juni 08, 2014

Inköp Liberty Silver Mynt


Köpte en Liberty Silver mynt förra veckan. Myntet är från 2011 och som man kan se på deras sida är alla liberty silver mynt utsålda. Jag hade e-post bevakat denna :). Den ska kosta 187kr, men någonstans med frakt och moms blev det 236kr. Aj!

Som du ser i bilden är inte denna mitt första silver köp, utan den tredje. Liberty Silver är längst ner till vänster, höger om den är en från APMEX och överst är en äkta 2014 Silver Dollar. Jag var nyss i Philly och passade på att besöka Philadelphia Mint där jag köpte dollarn. Rolig stad! Rekommenderas! APMEX myntet är äldst, därför missfärgningen.

Jag anser inte silver som någon investeringsobjekt utan en samlare objekt och jag kanske ska samla på Liberty Silver serien. Hanteringen för att köpa och sälja fysiskt guld och silver är alldeles för bökigt för att investera i på riktigt. Ni är bara tokiga om ni gör det! Guld har den fördelen att den har ingen moms på (den anses som en investering, som aktier), därför jag köpte de andra mynten i USA, där moms är mycket, mycket mindre.

Om ni har barn, jag tycker att silver mynt som gåvor på jul eller födelsedagar skulle vara ett utmärkt sätt att lära ungdomer värdet på pengar, hur man spara och samla och har lite koll på pris, grafer och inflation. Ett första steg till investering alltså.

Det finns en evig debatt om guld och silver och om de kan anses som pengar, medan modern pengar, fiat, är inte att lita på. Jag kan säga så här...Jag tror att vi i Sverge och andra yngre människor har lätt skratta åt  "survivalists" och "preppers", men det finns massor med människor runt om i världen som har upplevd krig och vet hur det är när landet du bor i brinner upp omkring dig och när du inte kan köpa någonting med fickor fulla med papper. Det finns en anledning varför central banker förtfarande hålla i massor guld även när de kan trycka hur mycket ut pengar som helst.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar