lördag, januari 05, 2013

Korruption: Så här går det till


Jag blir bara så trött om alla de här korruptionshärvarna man läser om då och då. Nu är Telias tur.

Så här går det till. Låtsas att du är ett bolag som vill etablera sig eller göra affär utomlands. Vart ska du börja? Du kan inte ens språket. Jo, du anlitar en försäljare eller mellanhand för att göra affärsuppgörelsen. Han ska naturligtvis få betalt för sin tjänst, 1% av affärsuppgörelsens vinst kanske. Det enklaste sättet att få affären gjord är att ta en del av sin kommission och betala inköparen en "muta" för att välja din produkt bland alla dessa andra försäljare som också erbjuder pengar på sidan. Den inköparen får annars en månads lön. Varför ska försäljaren tjänar så mycket på affären och han ingenting?

Detta anses som naturligt utomlands. Gör du inte det, gör du ingen business. Faktum är att 90% av alla länder i världen består av diktatorskap med demokrati endast i namn. I dessa länder är alla stora bolag ägd av någon med politiskt koppling. Det går ju inte att undvika.

De länder som är inte korrupta i västerländskt tolkning är just västländerna. I en annan tolkning anser jag de som korrupta också, inkl Sverige.

Utan "korruption" skulle det inte göras affärer i andra länder överhuvudtaget. Alla internationella bolag och alla politiker är hycklare och vet att det är sant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar