torsdag, maj 09, 2013

Hur jag spara för att köpa aktier

Svar: Jag tar ut mina semesterdagar i pengar i stället.

Semester anses som ett måste för många i Sverige. Klart gillar jag att åka på semester också, men ambition krävs uppoffring. Om man spara in på en stor sak som semester, behöver man inte tänka på alla andra småsaker som man då måste dra in på, även om jag själv är sparsam på många olika sätt.

Tanken är inte att detta ska vara ett permanent tillstånd. Det här är kanske sista gången jag inte åka på semester. Jag skulle vilja vara mer frikostig med mina pengar i framtiden också, att njuta lite alltså.
Jag anser att oavsett hur fattig man än är kan man alltid spara, beviset är i Kina där fattiga bönder betalar för deras barn överprisade lägenheter i storstäderna. Men det är klart mycket svårare. Om jag var höginkomsttagare skulle jag inte spara alls. Detta betyder inte att jag inte skulle lägga undan pengar. Jag anser inte spara är riktigt samma som att låta bli att spendera dina annars överflödiga pengar.

Men jag är ingen höginkomsttagare, och då väljer jag att jobba i stället för att åka på semester. Detta betyder att jag kan spara som vanligt från en månads extra lön per år, och också får 20 semesterdagar utbetalat (5 dagar sparas enligt lag).

Förra månaden spottades mina sparade semesterdagar ut i pengar och jag satt 50000kr (inte allt från semesterdagarna) i mitt Hoistspar konto.

3 kommentarer:

 1. Låter som en bra strategi för att få mer pengar över. Se till att hålla gnistan igång bara =)

  SvaraRadera
 2. Kom ihåg att alltid återinvestera utdelningen i nya utdelande aktier så får du en 'ränta-på-ränta' maskin som växer likt en snöboll ! Ett sätt som jag gör för att öka min ränta-på-ränta effekt är att köpa kanadensiska och amerikanska aktier som utdelar månads- och kvartals-vis (och alltid återinvestera utdelningar på toppen av mina månatliga inköp). På detta sätt uppnås 'ränta-på-ränta' effekt med turbo !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men allt min inkomst som är över går till aktieköp (vad annars?) i alla fall. Inte månatlig, men när priset är rätt.

   DRIP metoden är bra, men jag har inte använt mig av den för att jag är osäker om fördelarna med Amerikanska aktier; deras utdelningar är oftast väldigt låga och det finns källskatt att betala.

   Radera