Vad om min aktiestrategi? I början visste jag inte riktigt vad jag ville men det har visat sig att jag är utdelningsinvesterare. Jag skulle nog hellre vara en värdeinvesterare men jag saknar kunskap om detta. Att investera i företag med utdelning ger mest avkastning med minst risk tycker jag. Med lite tänkande är det nog säkert att investera i sådana företag.
En till pelare i min strategi är att investera i 30 olika bolag till minst 10kkr per gång och helst inte mer än 15kkr. Jag tycker att det finns minst 30 bra bolag i Sverige och eftersom jag vill inte trejda dem räcker det med ett snabbt överblick för att ha koll på dem. Däremot tror jag inte att jag kan hitta 30 bra svenska utdelningsbolag. Det kan ta tid om jag ska dessutom köper dem till rätt pris. Jag tror att jag skär ner antalet till 20 olika bolag.
Med undantag för Förtum vill jag inte investera i utländska bolag ännu. Med ISK konto betalar jag så lite skatt, varför vill jag betala utländsk källskatt för? Jag är helt säkert på att Amerikanerna skulle vara djupt avundsjuka om de fick reda på att socialistisk Sverige hade nästan ingen kapital skatt som de har som äter upp 20% av deras aktievinster. Lite källskatt är ok, för då kan man dra av svensk skatt. Amerikanska bolag har dessutom dåligt med utdelning. De tycker att 3% utdelning är mycket! Finns många bra svenska företag som delar ut 6%.
Sammanfattningsvis; målet är, helst innan år 2014:
- 50kkr kontanter
- 300kkr i aktier
- 20 olika utdelningsaktier
Lite intresserad över din strategi med 20-30 olika bolag, för mig låter det som alldeles för många att ha koll på. Hur många % av ditt kapital är tänkt till det?
SvaraRaderaFörövrigt intressant.
Lycka till så ses vi vid Miljonen!
Mvh
Hej Kanjagblirik!
SvaraRaderaStrategin att ha 30 olika bolag med max 10kkr innan man började höja insatsen för varje bolag hade jag läste någonstans. Hittade en annan artikel från MarketWatch som rekommenderat detta också:
"It's not just about one stock," added Buckingham, the newsletter editor. "We suggest having at least 20 to 25 stocks; in my personal portfolio I have 97 stocks. I don't care how well you think you know a company, anything can happen."
http://www.marketwatch.com/story/how-to-buy-stocks?pagenumber=2
Eftersom jag inte tänker säljer mina aktier, och jag tror att mina aktier är stabila, behöver jag bara veta mitt inköps pris och vilka pris intervaler aktien brukar röra sig. Det finns kurslarm som jag använder också. Varje dag kollar jag på min avanza app med alla mina aktier listad som favoriter med lätt tillgång till nyheterna om just mina aktier.
På vilket sätt behöva du mer koll på dina aktier?
Tack för besöket och lycka till du med!
mvh
Utländska bolag har dock två bra saker going for them. Dels så har de mycket bättre utdelningsökning än svenska och dels så sänker många av dom inte utdelningen under dåliga år som svenska gör. På kort sikt vinner hög direktavkastning (svenska) men på lång sikt vinner de med högst utdelningstillväxt (amerikanska). Själv har jag och planerar att ha ca hälften svenska och hälften amerikanska.
SvaraRaderaCa 30 bolag är mitt mål också. Hur många man kan hålla koll på är väl ganska personligt men har svårt att förstå hur man inte skulle kunna hålla koll på 30 bolag. Min maxgräns går väl vid 50 antagligen men det är långt in i framtiden.
Hej Chrimatistikos!
SvaraRaderaSåg att du hade McD's i din aktieportfölj. Hur har det gått med utdelningsökningen med dem?
Amerikansk skatt är dessutom lägre om man hålla aktien över en längre tid. Deras skattesystem är rätt så komplicerat tycker jag, undantag och loopholes överallt.
Hej. De senaste sju åren har de ökat försäljningen med 4,4% årligen, ökat EPS med 14,8% samt ökat utdelningen med 23%.
RaderaMen hur skatten fungerar för amerikaner är väl inget du behöver bry dig om här i Sverige?
Tack för infon om McD's!
RaderaSant, jag tror inte att vi behöver bryr oss om skatten för Amerikaner, förutom kanske vara lite avundsjuk att de betala mindre om de är långsiktiga med sina investeringar. Sverige har ett avtal där vi betalar 15% Amerikansk skatt. Tror jag. Du borde veta :)
Det är källskatten ni är inne på och den kan man få tillbaka. I mitt fall kompenserades jag för källskatten direkt vid senaste deklarationen av skatteverket där de hade koll på att jag betalat x kronor i källskatt pga utländsk utdelning under året. Eftersom jag använder mig av ISK och betalar schablonskatt så skulle det bli dubbelbeskattning om jag inte fick tillbaka källskatten.
SvaraRaderaMvh/XO
Hej XO!
RaderaJag har läst att man måste deklerera källskatten. Men har hört andra som dig säger att det är automatiskt. Vet du vilken rubrik det hamnar under i deklerationen?
Angående källskatten, man måste väl har någonting att dra av från, dvs svenska kapitalvinster. Tittade på din blogg och din portfölj är bara utländska aktier förutom Ratos. Visst betalar du schablonskatt på hela innehavet, men räcker det?
Mitt första svar försvann i cyberrymden :)
RaderaImitt fall var källskatten en egen post på deklarationen. Rubriken är Betald utländsk källskatt är på sidan 2 tror jag. Så i mitt fall tog man hänsyn till betald källskatt och drog det direkt från schablonskatten som jag betalar på ISK. Med andra ord behöver du inte ha kapitalvinst för att kunna dra av det, schablonskatten dras overoende hur din avkastning varit under året :). Om jag har förstått det rätt så kan man inte "kvitta" mer källskatt än vad man har schablonskatt. Skulle källskatten vara högre så kan man skjuta det till nästa r och förhoppningsvis finns det uttrymme då.
Schablonskatt betalar man på hela innehavet i ISK men framräkningen är lite "komplicerad" men finns dock beskrivet på skatteverkets hemsida och på ett antal bloggar. Tror att den ligger på 1,3% i år om jag minns rätt, lite osäker.
Mvh/XO
1,49%, men bara 30% av det.
RaderaJag skulle inte vilja påstå att amerikanske bolag har dåliga utdelningsyielder. Det finns ett flertal bolag som delar ur över 10% och fortfarande har en liten utdelningstillväxt.
SvaraRaderaSom Chrimatistikos var inne på, handlar det om tidshorisonten man investerar inom. De företag som kan bibehålla en utdelningstillväxt under många år bevisar att de har bra intjäning och kassaflöde och sund verkasamhet. Ränta på ränta är en mycket kraftfull sak.
Jag skulle gärna investera i Svenska företag om jag kunde hitta några som kan påvisa 10, 20, 30 års oavbruten utdelning och utdelningstillväxt. H&M är det närmaste jag kan komma på, men i år började det hacka i maskineriet, Fritt kassaflöde kunde inte täcka aktieutdelningen och man fick ta av kassan och även utdelningen stagnerade.
Mvh/XO
Jag får kolla lite närmare på Amerikanska aktier då, och vilka andra bloggare har köpt. Bäst att börja nu eftersom det kan ta tid att lär känna en aktie och nästa kraschen kan vara när som helst.
Radera