lördag, augusti 16, 2014

Köp Yahoo? Reflektioner & Spekulationer kring Yahoo, Monster och Oriflame

https://www.google.com/finance?q=NASDAQ%3AYHOO&ed=us&ei=HlXvU-DNL-TXwAPP_oHQAQ

En taktik jag har är att begränsa mina inköp till 15tkr för att om det går illa har jag inte förlorat för mycket. Detta tyvärr begränsar min upp sida också, men så får det bli eftersom jag inte har något större förtroende på mig själv när jag köper en aktie. Längre fram kan jag evaluera aktien efter att lärt känner den lite grann och köper en gång till, som jag har gjort nyligen med vissa aktier.

Jag avvek från denna strategi med Oriflame. Jag spekulerade och ville ta hem några tusen kronor för att "testa" om jag kunde (och slipper jobbar övertid några dagar). Som en klassikt fälla studsade den upp och ner men när jag köpte var den inne på sin sista studs och den gick bara nedåt. Det större köpet syns inte här eftersom jag ville behålla det utanför min långsiktiga portfölj.

Nu är Yahoo i en liknande fas som Oriflame var; den studsar upp och ner och ser ut att göra en "breakout" snart. Dessutom äger Yahoo 24% av Alibaba som kommer att göra en IPO snart. Den känns som ett säkert kort att köpa Yahoo nu.

Nästan lika säkert som om jag hade köpt Monster innan Coca-Cola ökat i den. Jag visste om deras nära samarbete och att det här kommer att hända i nära framtiden. Jag avstod från att köpa mest för att jag har blivit bränd av Oriflame när jag försökte att spekulera.

Av samma anledning avstår jag nu från att köpa Yahoo, för gott eller ont. Strategiskt sett har jag inte råd att spekulera. Jag måste bygga upp en grund portfölj som kan kamma hem stabila pengar för mig först. Efter att mina pengar tjänar pengar för mig, tycker jag att ha mera utrymme för att vara mera spekulativ. Jag anser att 500tkr, ca 150tkr mer, är en lämplig nivå på min portfölj för att kunna göra det.

I framtiden kommer jag säkert att tänka, "varför köpte jag inte Yahoo?!", men då jag får titta tillbaks till detta inlägg.


4 kommentarer:

 1. Jag funderar själv på att köpa lite Oriflame nu. Den är nära flera-års botten. Men inser liksom du att det är rejäl risk.

  Får se hur jag gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej hank!
   Under tiden sen jag köpte aktien trödde jag att ryskakrisen skulle lösa sig och jag kunde få tillbaka en del av mina pengar. Men det blev bara värre. Och värre. Och värre...:) man ska köpa när det är blod på gatorna! Men hur mycket blod? Det kan alltid blöda ännu mera. Men kanske alla köp som har med Ryssland att göra löner sig till slut när den eventuellt lugnar sig. Lycka till!

   Radera
 2. Köpte själv oriflame nyss efter att ha sålt den tidigare...kan inte motstå uppsidan. Då risken är HÖG är beloppet litet, mer som en krydda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog en bra idé och hade jag inte varit redan djupt in i Oriflame, jag tror jag skulle göra det också. Lycka till oss både!

   Radera